نمیدانیم بخندیم یا بگریم؟
بسم الله الرحمن الرحیم
شده یلدا مقرن با صفر
نمیدانم بخندم یا بگریم ؟
مبارک،تسلیت عید و عزاتان
پس از شادی بخور یک ذره هم غم
ما ایرانی هستیم. از اقوامی با پیشینه تاریخی فراوان و این قدمت، خود از افتخارات ماست. کشور ما آثار تاریخی زیادی دارد. گذشته ما مملو از دانشمندان، ادبا و مشاهیری است، که باعث افتخار هر ایرانی هستند.
همچنین مردم ایران در میان همه مللی که اسلام را پذیرفتند از یک امتیاز خاص برخوردارند و آن اینکه هیچ ملتی مانند ایرانیان به این سهولت نظام فکری پیشین خود را رها نکرد و آنچنان با جدیت و عشق و علاقه پنجره دل خود را به روی افکار و عقائد دین جدید باز نکرد و به قول “دوزی” مستشرق معروف: مهمترین قومی که تغییر مذهب داد ایرانیان بودند، زیرا آنها اسلام را نیرومند و استوار نمودند نه اعراب.
امروز بعد از گذشت سالیان سال، ایرانیان به خوبی توانستند بین دینی که پذیرفتند و آداب و رسوم ایرانی خود، هماهنگی ایجاد کنند و سنت هایی که منافاتی با دین اسلام ندارد را حفظ کنند.
یکی از مسائلی که جزء سنن ما ایرانیان است و منافاتی با دینمان ندارد، آئین شب یلداست .
خانوادهها در این شب دور هم جمع می شوند و در کنار هم شب نشینی می کنند. بزرگترها برای جمع شعر و داستان میخوانند و فال حافظ میگیرند. ازآیین شب یلدا یا شب چله، خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی و میوههای گوناگون است که همه جنبه نمادین دارند و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند.
به خاطر اهمیتی که دین اسلام برای خانواده ها قائل است، تمام آئین ایرانی که در آن اعضای خانواده دور هم جمع میشوند به قوت خود باقی مانده است. این که ما به بهانه طولانیترین شب سال به دیدن پدر، مادرها برویم، صله رحم کنیم، ساعتی را شاد باشیم، گفتگو کنیم، از حال هم با خبر شویم، بسیار خوب و شایسته است
گاهی مناسبتهای دینی و ایرانی با هم تلاقی میکنند، که اگر این تلاقی همسو باشد بر شکوه جشن و شادیمان میافزاید. اما بعضی مواقع تقارن مناسبتهای ملی و مذهبی ما به گونهای است که با هم یکسان نیستند. مانند امسال که شب یلدا و شب نوزده صفر با هم مقارن شدهاند.
از رفتار والدینمان آموختهایم که در این ماه بعضی رفتارها را انجام ندهیم. خیلی از حرمتهایی که امروزه آن را رعایت میکنیم جزء قوانین نانوشته ایرانیان شیعه است. مانند: متوقف شدن جشن ازدواج و تولد و غیره در این ایام هر چند از لحاظ دینی و شرعی منعی بر آن نیست .
حتی برخی از انسانها که در مواقع عادی معصیتی را انجام میدهند، در این روزها به حرمت عزای خاندان پیامبر آن را ترک میکنند. روزهایی که وقایع آن آنقدر تلخ و ناگوار است که در روایات نقل شده است :
آسمان بر شهادت امام حسین(ع) گریسته است و تا چهل روز طلوع و غروبش در سرخی بوده است.
امسال که در شب یلدا با خانواده دور هم جمع می شویم، بهتر است بزرگترها راجع به وقایع قیام امام حسین(ع) صحبت کنند. ومی توانیم با هم در مجلس عزاداری شرکت کنیم و مناسب است که علت تغییر نحوه شب یلدای امسال را برای فرزندانمان بازگو کنیم و فراموش نکنیم که اگر دوست داریم فرزندانی دوستدار خاندان نبوت داشته باشیم، باید از همان کودکی شروع کنیم .
پیامبر اکرم(ص) می فرمایند:
فرزندانتان را بر سه خصلت تربیت کنید: دوستی پیامبرتان و دوستی اهلبیتش و تلاوت قرآن.
این روزها بهترین فرصت است تا حال و هوای خانههامان به گونهای باشد که عشق به امام حسین و حفظ حرمتهای این ماه با جان فرزندانمان عجین شود
شب یلدا سال جاری با ایام صفر تقارن دارد و بهترین فرصت است که عشق به امام حسین(علیه السلام) و حفظ حرمت های این ماه با جانمان عجین شود
.
آنچه امروز باعث مباهات و بزرگ ترین افتخار ما است، تشرف نیاکان مان به دین اسلام و مذهب تشیع است. دینی که به خاطر آموزه های جامع و مانع خود، بر فرهنگ ایرانیان تاثیر بسیار گذاشت و به علت دور بودن از تعصب، با مصادیق فرهنگی صحیح آن نجنگید، بلکه سنن صحیح آن را با خود همسو کرد.
«گوستاولوبون در تاریخ تمدن اسلام و عرب میگوید: شریعت و آیین اسلام در اقوامی که آن را قبول نموده تأثیری بسزا بخشیده است. در دنیا کمتر مذهبی پیدا شده که به قدر اسلام در قلوب پیروانش نفوذ و اقتدار داشته، بلکه غیر از اسلام شاید مذهبی یافت نشود که تا این قدر حکومت و اقتدارش دوام کرده باشد،اگر چه قرآن که مرکز اصلی است، اثرش در تمام افعال و عادات مسلمین از کلی و جزئی ظاهر و آشکار میباشد.
همچنین مردم ایران در میان همه مللی که اسلام را پذیرفتند از یک امتیاز خاص برخوردارند و آن اینکه هیچ ملتی مانند ایران به این سهولت نظام فکری پیشین خود را رها نکرد و آنچنان با جدیت و عشق و علاقه در دل، خود را به روی افکار و عقائد دین جدید باز نکرد
امروز بعد از گذشت سالیان سال ایرانیان به خوبی توانستند بین دینی که پذیرفتند و آداب و رسوم ایرانی، هماهنگی ایجاد کنند و سنت هایی که منافاتی با دین اسلام ندارد را حفظ کنند.
منابع:
- خدمات متقابل ایران و اسلام - استاد مطهری
- تاریخ تمدن اسلام و عرب، چاپ چهارم
- تاریخ ادبیات مستر براون، جلد اول
سهیلا کسی پور