مدیریت بحرانهای مانع پیشرفت
شرایط شخصی رهبری برای تحصیل کارآمد 8
8. مدیریت بحرانهای مانع پیشرفت
یکی از زمینههای کارآمدی رهبری در روند پیشرفت توان مقابله با بحرانهایی است که دور از انتظار نیست. در ماجرای 18 تیر سال 78 در واقع نظام سلطه و برخی جریانات داخلی دست به دست هم داده بودند که انقلاب را تمام کنند. این بحران، که حتی از درون بخشهایی از حاکمیت هم تأمین امکانات میشد، تنها با یک سخنرانی رهبری در 23 تیر، که باعث حضور مردمی شد، به پایان رسید.
در فتنهی از پیش طراحیشدهی سال 88 نیز دوست و دشمن در اعتراف به تدبیر رهبری در مدیریت این بحران اتفاق نظر دارند. در گام نخست تمام تلاش ایشان قبل از انتخابات این بود که نسبت به نظام اسلامی اعتمادافزایی کنند. دیگر اینکه ایشان تأکید میکردند همهی آرای رأیدهندگان رأی به انقلاب اسلامی است.
سوم اینکه ایشان از تقابل مردم با مردم پیشگیری کردند و اردوکشی خیابانی را محکوم کردند و فرمودند جلوی آن را بگیرند. چهارم بحرانزدایی از ذهنیت عمومی جامعه بود و در همین راستا شعار رهبر در این سال «همت مضاعف و کار مضاعف» بود. پنجم ارائهی راهکار قانونی برای کنترل بحران بود، در حالی که برخی بر راهحلهای مشکوک اصرار میکردند که نقطهی ثقل اعتماد عمومی را به خارج از قانون و نظام منتقل میکرد.
ششم تفکیک مسائل به اصلی و فرعی بود. هفتم توجه دادن به ریشههای خارجی این فتنه بود. هشتم تلاش در جدا کردن عقبهی ناآگاه مردمی از فتنه بود و بالاخره نهمین و آخرین گام مدیریت بحران محاکمهی سران فتنه در افکار عمومی به جای محاکم حقوقی و قضایی و جزایی بود تا آنها به هدف قهرمانسازی سیاسی دست نیابند. به راستی اگر تدابیر رهبری نبود، این فتنه بساط پیشرفت را برای همیشه از کشور برمیچید.
* محمدرضا باقرزاده؛ دکترای علوم سیاسی و عضو هیئت علمی مؤسسهی آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره)/ برهان/۱۳۹۱/۷/۲۲