سرّ سحر 1
آرامش شب
غوغای زندگی روزانه ازجهات مختلف توجه انسان را به خودجلب می کند و فکر آدمی را به وادی های گوناگون می کشاند لذا تمرکز ذهن و حضور قلب کامل را که لازمه تفکر و تصمیم گیری صحیح در زندگی است برای انسان بسیار مشکل می سازد اما در دل شب و به هنگام سحر و فرو نشستن غوغای زندگی مادی و ارامش روح و جسم انسان در پرتو مقداری خواب حالت توجه و نشاط خاصی به انسان دست می دهد که بی نظیر است اری در این محیط ارام و دور از هر گونه ریا و تظاهر و خودنمایی و توام با حضور قلب حالت توجهی به انسان دست می دهد که فوق العاده روح پرور و تکامل افرین است به همین دلیل دوستان خدا همیشه از عبادت های اخر شب برای تصفیه روح و حیات قلب و تقویت اراده و تکمیل اخلاص نیرو می گرفتند و به استغفار و عبادت می پرداختند .
از امام صادق نقل شده که فرمودند:” هر کار نیکی که انسان با ایمان انجام می دهد پاداشش در قران صریحا آمده جز نماز شب که خداوند به خاطر اهمیت فوق العاده اش آنرا به صراحت بیان نفرموده همین قدر فرموده است انها شب هنگام از بسترها برمی خیزند و پروردگارشان را با بیم و امید می خوانند و از انچه به انها روزی داده ایم انفاق می کنند اما هیچ کس نمی داند خداوند چه پاداشهایی که موجب روشنی چشم ها می شود. در برابراعمالشان قرارداده است".
پیامبر(ص) در باره اینکه نماز شب کفاره گناهان می شود می فرمایند: “سه چیز است که کفاره گناهان است یکی از انها تهجد در شب است در حالی که مردم در خواب اند". این نکته قابل ذکر است که در روایات اسلامی انقدر اهمیت به این عبادت داده شده است که درباره کمتر عبادتی چنین سخن گفته شده هست دوستان حق و رهروان راه فضیلت به این عبادت بی ریا که قلب را و دل را نور و صفا می بخشد همواره اهمیت بسیار می دادند. ممکن است بعضی همیشه توفیق بهره گیری از این عبادت پر برکت را نداشته باشند ولی چه مانعی دارد که در بعضی از شبها که این توفیق حاصل است بهره گیرند و در ان هنگام که خاموش همه جا را گرفته و اشتغالات روزانه همه تعطیل است کودکان درخواب و محیط اماده حضور قلب و راز و نیاز با خداست برخیزند و به در خانه خدا روند و دل را به نور عشق دوست روشن سازند.
منابع:
1-حسن راشدی (نماز شناسی)1326
2-محمود غفاری قم (اسرار پزشکی نماز شب) 1385
3-حسین علی جعفری (500حدیث پیرامون نماز شب)1388
گردآورندگان:
سهیلا کسی پور - زینب پرهیز