درایت و تدبیر
شرایط شخصی رهبری برای تحصیل کارآمد 5
5. درایت و تدبیر
تدابیری که رهبری نظام در طول سالهای پس از انقلاب اتخاذ کردهاند دوست و دشمن را به اعتراف و تسلیم واداشته است. تدبیر حضرت امام (رحمت الله علیه) در ادارهی جنگ امروزه بر همگان واضح است. مقام معظم رهبری نیز همواره بر مبنای احکام اسلام، از موضع قدرت و اقتدار، با دنیای بینالملل در تعامل بودهاند.
در اسفندماه سال 75 تمام تحلیلگران امنیتی، سیاست خارجی، سیاسی و اقتصادی جهان بر این نظر بودند که آمریکاییها مجهز شدهاند و برای حمله به ایران آماده هستند که رهبری به بندرعباس رفتند و در مانوری که آنجا بود شرکت و سخنرانی کردند. ایشان سخنی با این مضمون داشتند که اگر قرار است برای ما امنیت نباشد، برای تمام کسانی که در کاخهای شیشهای نشستهاند امنیت نخواهد بود.
در رابطه با دادگاه میکونوس، که سفرای کشورهای اروپایی با اعتراض و قهر از ایران خارج شدند، مقام معظم رهبری با اقتدار ایستادند و گفتند هیچ کدام حق ندارند برگردند و باید عذرخواهی کنند تا برگردند، کشور آلمان هم آخرین گروه است که باید بیاید. در بحث انرژی هستهای نظام سلطه، که با کوچکترین پیشرفت ما موافق نبود، امروز در برابر ما، که در حال غنیسازی اورانیوم تا 20 درصد هستیم، درمانده شده است.
در زمان حملهی آمریکاییها به عراق در دههی 90 میلادی، زمانی که صدام کویت را اشغال کرد و آمریکاییها قصد برخورد با صدام را داشتند، برخی گفتند: «صدام خالد بن ولید زمان است که از سرداران بزرگ اسلام بود و ما باید از صدام حمایت کنیم!» اما رهبر، آمریکا و صدام را با هم محکوم کردند و با تصمیمگیری درست خود کاری کردند که هر 2 فتنهگر، یعنی صدام و نظام سلطه هیچ کدام سود نبرند.
وقتی مقام معظم رهبری در اوایل دههی 70 بحث تهاجم فرهنگی را مطرح کردند، خیلیها از عمق واقعه خبر نداشتند. ایشان با تعابیری همچون شبیخون فرهنگی و ناتوی فرهنگی و جنگ نرم سعی در بیدار کردن افکار و اندیشههای خودی داشتند. این در حالی است که خیلیها به آمار تعداد دانشجویان و دانشگاهها افتخار میکردند.
پیگیری مقام معظم رهبری در تدوین سند چشمانداز و تهیهی سیاستهای کلی از نقاط برجستهی تدبیر و عقلانیت در رهبری نظام مبتنی بر نظریهی ولایت فقیه است. نوع تعامل ولایت فقیه با دولتهای انقلاب، که هر کدام کموبیش نقاط ضعفی هم داشتند، باعث شد که ایشان با مدیریت عالی بتوانند دولتهایی را که در زمان رهبری ایشان تشکیل شده بودند کنترل کنند و تهدیدات آنها را خنثی نمایند.
یکی از نقش های ولایت فقیه در اداره نظام اسلامی تعیین راهبرد و اراده سیاست های کلان برای اداره نظام اسلامی در سطوح داخلی و بین المللی است و یکی از زمینه های کارآمدی رهبری در روند پیشرفت، توان مقابله با بحرانهایی است که دور از انتظار نیست.
منبع: